Izbrana novica

3.junij 2016

PRAZNIK SITUL V NOVEM MESTU

Sobota, 18. junij 2016 Kapiteljska njiva ... Glavni trg ... Muzejski vrtovi festival železnodobnega življenja in kulinarike turistična prireditev

800 do 500 let pred našim štetjem, v času stare grške civilizacije, je na širšem območju Novega mesta obstajalo eno najpomebnejših središč srednje Evrope. Bogata in razvita kultura je poznana predvsem po situlah, ki danes predstavljajo najvišji in najpomembnejši umetniški izraz prazgodovine Evrope.

Praznik situl predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled. Celodnevni dogodek bo sestavljen iz treh med seboj povezanih delov. V dopoldanskem delu bo potekal voden ogled skupin na arheološkem izkopavanju na Kapiteljski njivi, popoldan pa se bo dogajanje nadaljevalo na Glavnem trgu, kjer bo potekal prikaz obrti iz halštatskega obdobja, ki ga bo spremljala tudi izbrana ponudba hrane in pijače. Osrednji dogodek je prihod kneginje in kneza s spremstvom. Prikazana bodo takratna oblačila in oprema, mistična glasba iz tistega časa ter uporaba replik posod, ki so bile najdene z izkopavanji. Praznovanje se bo v večernih urah prestavilo na Muzejske vrtove, kamor bo knez v povorki meščane popeljal iz mestnega jedra. Program, ki bo potekal do polnoči, vključuje slikanje s knezom, prikaz priprave hrane iz halštatskega obdobja, animacijo za otroke z arheopeskovnikom in iskanjem zaklada ter brezplačna javna vodstva po arheološki zbirki.
več: http://www.dolenjskimuzej.si/si/

Foto

 
   
Kontaktni podatki
Združenje zgodovinskih mest Slovenije
Mestni trg 15, Škofja Loka
telefon: +386 4 51 32 433
e-pošta: info@zgodovinska-mesta.si
Povezave na člane združenja
Občine: Idrija / Jesenice / Kamnik / Koper / Kostanjevica na Krki
Kranj / Metlika / Novo mesto / Piran / Ptuj / Radovljica
Slovenske Konjice / Škofja Loka / Tržič / Žužemberk

Podjetja: Gea Consult / Projektiva inženiring / TMD Invest
Umarh / Hafner Medard s.p. / Razvojna agencija Sora
Razvojna agencija Gorenjske BSC d.o.o. / Gradart d.o.o.
Ostale zanimive povezave
© 2010 - Združenje zgodovinskih mest Slovenije