Obzidana mesta


Ohranjena srednjeveška mestna obzidja, ki so nekoč zagotavljala varnost in preživetje, danes zbujajo domišljijo z neštetimi zgodbami. Teden dni je komaj dovolj, da se preselite v najlepše utrinke preteklosti v Sloveniji!

1. dan – Radovljica in Bled
Za ostanki mestnega obzidja z edinim ohranjenim obrambnim jarkom v Sloveniji v staro mestno jedro vodi grajski drevored. Slikovitost mesta ustvarjajo posebne stavbe, kakršne so npr. Šivčeva hiša, baročna Graščina z muzeji, cerkev sv. Petra in mnoge druge. Ogled romantičnih ruševin gradu Kamen v Begunjah, nato obisk gradu na skali nad jezerom na Bledu.

2. dan – Kranj in Škofja Loka
V Kranju, mestu na skalnem pomolu, doživite različnost časov od pradavnine z arheološkimi najdbami, do 8. stoletja, ko je mesto varovalo obzidje z obrambnimi stolpi, do 19. stoletja, ko je tu živel France Prešeren, najpomembnejši slovenski pesnik.
V Škofji Loki odprite oči za gotske in renesančne posebnosti mesta, ki se je razvilo pod hribom, na katerem je že v 12. stoletju mogočna obrambna utrdba varovala pomembno trgovsko pot.


3. dan – Koper
Na drugem koncu Slovenije, v obmor-skem Kopru, so se zlasti pod vplivom Benečanov razvijale izjemne stavbne tradicije, ki jih kažejo Pretorska palača, Loža, Da Pontejev vodnjak in druge znamenitosti.

4. dan – Piran
Prvi pogled na rojstno mesto slovitega violinista Guiseppeja Tartinija je najlepši z morja: z izleta z ladjo. A pravo slikovitost mesta za obzidjem s sedmimi mestnimi vrati in s številnimi cerkvami razkrivajo potepi po ozkih kamnitih ulicah in privlačnih trgih. Blizu Pirana so tudi stare soline.

5. dan – Ptuj
Vinogradniške tradicije zaznamujejo tudi Ptuj, ki velja za najstarejše slovensko mesto. V njem je tudi najstarejša vinska klet v Sloveniji. V kompleksu Ptujskega gradu, ene najpomembnejših utrdb za obrambo pred Turki, so ohranjeni deli starodavnega obrambnega sistema.


6. dan – Maribor in Celje
Maribor, drugo največje slovensko mesto, se ob reki Dravi ponaša s Sodnim, Vodnim in Židovskim stolpom, ki so bili del srednjeveškega obzidja. Med številnimi znamenitostmi je poseben pomnik preteklosti, Stara trta na pročelju hiše v najstarejšem delu mesta. Mesto Celjskih knezov, ene najpomembnejših rodbin v jugovzhodni Evropi, privlači z znamenitostmi, kot so Stari grad z izjemnim pogledom na mesto in okolico, Stara grofi ja s Celjskim stropom – posebno iluzionistično poslikavo in drugimi sledmi iz časa mogočne rodbine.

7. dan – Ljubljana
Mesto, tedaj imenovano Emona, je v rimskih časih varoval tudi do 8 metrov visok in 2,5 metra širok zid. Njegove ostaline so ohranjene po načrtih Jožeta Plečnika, slovitega evropskega arhitekta, s čigar deli je zaznamovana vsa Ljubljana. Obiščite muzeje in galerije, sprehodite se po živahnih rečnih nabrežjih in mostovih in obiščite tržnico.
 
   
Kontaktni podatki
Združenje zgodovinskih mest Slovenije
Mestni trg 15, Škofja Loka
telefon: +386 4 51 32 433
e-pošta: info@zgodovinska-mesta.si
Povezave na člane združenja
Občine: Idrija / Jesenice / Kamnik / Koper / Kostanjevica na Krki
Kranj / Metlika / Novo mesto / Piran / Ptuj / Radovljica
Slovenske Konjice / Škofja Loka / Tržič / Žužemberk

Podjetja: Gea Consult / Projektiva inženiring / TMD Invest
Umarh / Hafner Medard s.p. / Razvojna agencija Sora
Razvojna agencija Gorenjske BSC d.o.o. / Gradart d.o.o.
Ostale zanimive povezave
© 2010 - Združenje zgodovinskih mest Slovenije