Po poti rokodelskih tradicij


Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolici sejemskih mest so pogosto vinogradi, na potepu po mestu in okolici pa se lahko ustavite v značilnih gostilnah z domačo hrano in žlahtno pijačo.

1.dan – Tržič
Tržič je mesto, v katerem je bila ob koncu 19. stoletja v vsaki drugi hiši čevljarska delavnica. Izročila in tradicijo ohranja Šuštarska nedelja, ena najbolj obiskanih prireditev v tem delu Slovenije.

2. dan – Radovljica, Kropa, Škofja Loka, Kranj
Radovljica preseneča s posebnostmi slovenskega čebelarstva – v čebelarskem muzeju sredi mesta, v lectarski delavnici, ob posebnem čebelnjaku v bližnji Breznici. Kropa je mesto železarstva in ročnega kovaštva. Kovaški muzej in druge znamenitosti ohranjajo pomembno tehniško dediščino Slovenije. Loški muzej ohranja spomine na posebnosti srednjeveških cehov v Škofji Loki: čevljarjev, lončarjev, kovačev, pekov, mesarjev, krojačev in mnogih drugih. Obisk Kranja, ki oživlja sejemske običaje in vabi s pestro kulturno in kulinarično ponudbo.


3. dan – Idrija
Idrija preseneča z dediščino drugega največjega rudnika živega srebra na svetu, čudovitimi idrijskimi čipkami in s posebno kulinariko. Idrijski žlikrofi so evropsko zaščiteni!

4. dan – Piran, Sečovlje
Potep po Sečoveljskih solinah odkriva posebnosti življenja nekdanjih solinarjev, ki jih je mogoče podoživeti tudi ob posebnih tradicionalnih prireditvah. Sprehod po Piranu razkriva tudi ribiške tradicije mesta, ki ga varuje cerkev sv. Jurija. Od cerkve se širi pogled na ves Piranski zaliv.

5. dan – Slovenske Konjice
Od morja čez samosvojo pokrajino Kras z značilnim kraškim pršutom in kraškim teranom proti vzhodu Slovenije – do Slovenskih Konjic, očarljivega mesta cvetja in vina. Posebna doživetja ponujajo griči v okolici z značilnimi zidanicami.


6. dan – Ptuj in Maribor
Na Ptuju, mestu z lastnim vinogradom, doživetja ponuja najstarejša slovenska vinska klet. Posebnost mesta z lastnim vinogradom je tudi njegova tesna povezanost z okoliškimi griči, s Slovenskimi Goricami in Halozami ter ohranjanje mnogih etnografskih tradicij. Tudi Maribor, mesto z najstarejšo trto na svetu, se ponaša z eno najstarejših in daleč naokoli največjih vinskih kleti. Mesto je neločljivo povezano s Pohorjem, ki ponuja življenje v naravi.

7. dan – Ljubljana
V glavnem mestu Slovenije obilo tradicionalnih doživetij ponuja tržnica, ki jo je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Tu lahko okusite raznotere slovenske specialitete. Ob reki Ljubljanici lahko naletite tudi na stojnice sodobnih rokodelcev in umetnikov.

Plus dan - Prekmurje
Podaljšajte svoja mestna doživetja še z obiskom Prekmurja, regije na severovzhodu Slovenije ob reki Muri. V deželi, kjer gnezdijo štorklje in se vrtijo stari mlini, lahko spoznate tradicije čisto posebnega lončarstva!
 
   
Kontaktni podatki
Združenje zgodovinskih mest Slovenije
Mestni trg 15, Škofja Loka
telefon: +386 4 51 32 433
e-pošta: info@zgodovinska-mesta.si
Povezave na člane združenja
Občine: Idrija / Jesenice / Kamnik / Koper / Kostanjevica na Krki
Kranj / Metlika / Novo mesto / Piran / Ptuj / Radovljica
Slovenske Konjice / Škofja Loka / Tržič / Žužemberk

Podjetja: Gea Consult / Projektiva inženiring / TMD Invest
Umarh / Hafner Medard s.p. / Razvojna agencija Sora
Razvojna agencija Gorenjske BSC d.o.o. / Gradart d.o.o.
Ostale zanimive povezave
© 2010 - Združenje zgodovinskih mest Slovenije