Skrivnostna moč tišine


Značilnost slovenske krajine so številne cerkve na vzpetinah in v naseljih ter samostani različnih cerkvenih redov, ki hranijo bogato kulturno dediščino in okoli katerih se pletejo pravljice in legende. Spoznajte sakralno dediščino Slovenije.

1.dan – Novo mesto, Šentjernej, Pleterje
Iz Novega mesta, kjer so se frančiškani nastanili že leta 1472, se po ogledu cerkve sv. Lenarta in samostana z eno najstarejših knjižnic v Sloveniji odpravite do Šentjerneja, trga s samosvojimi tradicijami. V njegovi bližini je edini še delujoči kartuzijanski samostan Pleterje. Menihi tu pridelujejo odlično sadje, med, značilno viljamovko in prav posebno pletersko vino.

2. dan – Kostanjevica na Krki, Jurklošter
V Kostanjevici, mestecu ob sanjavi reki Krki, je bil že v 13. stoletju cistercijanski samostan, ki je s prezidavami in obnovami skozi stoletja postal največji baročni samostan v Sloveniji. Med 2. svetovno vojno požgana stavba je kasneje dobivala svoj novi sijaj. Danes je tu odlična kiparska in slikarska galerija, ob samostanu je mednarodna forma viva.


V Jurkloštru, vasi nedaleč od Celja, je del obzidja nekdanjega kartuzijasnkega samostana s cerkvijo sv. Mavricija in z obrambnim stolpom. Posebnost je kamnit osmerostranski zvonik »jezdec« na lesenem ostrešju, ki je redkost v evropskem merilu.

3. dan – Slovenske Konjice, Ptuj
V bližini Slovenskih Konjic je v odmaknjeni dolini sv. Janeza Krstnika slovita Žička kartuzija, ustanovljena že leta 1160. Ob obnovljenih ostalinah je Gastuž, najstarejša gostilna v Sloveniji, kartuzija pa se ponaša tudi z zeliščno lekarno in Otokarjevo peninsko kletjo. Od tod ni daleč do Ptuja s prvim minoritskim samostanom na Slovenskem. Zgradba iz 13. stoletja je v naslednjih stoletjih dobila baročni izgled. Posebnost samostana je bogata knjižnica.

4. dan – Ivančna Gorica, Stična
Obisk Ivančne Gorice s cistercijanskim samostanom Stična. V samostanu, ki slovi po zeliščarskih tradicijah, je verski muzej.

5. dan – Hrastovlje, Piran
V istrski vasici Hrastovlje je za taborskim obzidjem iz 15. in 16. stoletja srednjeveška romanska cerkvica s slovito poslikavo, nastalo okoli leta 1490. Najbolj znana slovenska freska Mrtvaški ples prikazuje ples pred grobom z okostnjaki.


V slikovitem obmorskem Piranu je minoritski samostan z znamenitim križnim hodnikom in pinakoteko. Samostan iz leta 1301 je bil kasneje barokiziran, križni hodnik je bil dodan v 18. stoletju. Poleti so tu številne prireditve.

6. dan – Radovljica, Brezje, Škofja Loka
Blizu Radovljice je v vasi Brezje osrednje slovensko romarsko središče. V baziliki sv. Vida je slovita podoba Marije Pomagaj, ki jo je naslikal Leopold Layer. S podobo povezujejo čudežna ozdravljenja. V bližini je frančiškanski samostan. Brezjanske nune prirejajo tečaje kuhanja značilnih slovenskih jedi. V Škofji Loki obiščite kapucinski samostan z bogato samostansko knjižnico, ki hrani najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo Škofjeloški pasijon iz leta 1721.

7. dan – Ljubljana
V Ljubljani je edinstveno prizorošče za dogodke v najstarejšem samostanu na območju mesta – v Križankah. Samostan nemškega viteškega reda je bil prenovljen po načrtih Jožeta Plečnika. Posebne pozornosti je vredna tudi uršulinska cerkev Svete trojice, ki velja za najlepšo baročno stavbo v slovenskem glavnem mestu.
 
   
Kontaktni podatki
Združenje zgodovinskih mest Slovenije
Mestni trg 15, Škofja Loka
telefon: +386 4 51 32 433
e-pošta: info@zgodovinska-mesta.si
Povezave na člane združenja
Občine: Idrija / Jesenice / Kamnik / Koper / Kostanjevica na Krki
Kranj / Metlika / Novo mesto / Piran / Ptuj / Radovljica
Slovenske Konjice / Škofja Loka / Tržič / Žužemberk

Podjetja: Gea Consult / Projektiva inženiring / TMD Invest
Umarh / Hafner Medard s.p. / Razvojna agencija Sora
Razvojna agencija Gorenjske BSC d.o.o. / Gradart d.o.o.
Ostale zanimive povezave
© 2010 - Združenje zgodovinskih mest Slovenije