Fižolov štrukelj
Štruklji so razširjena tradicionalna slovenska jed, ki se po pokrajinah razlikuje predvsem glede na nadev, s katerim nadevamo vlečeno testo. Fižolovi štruklji so razširjeni na Dolenjski in še posebej v oklici Žužemberka.
Sestavine:
Testo
- 500 g bele moke
- 2 jajci
- 4 žlici olja
- 1 žlica limoninega soka
- 1 ščepec soli
- 2 dcl vode
Fižolov nadev
- 30 dag kuhanega fižola
- 2 jajci
- 0,25 šopka peteršilja
- 2 dcl kisle smetane
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec popra
- 2 žlici krušnih drobtin
Priprava:
Najprej naredimo testo. Jajci ubijemo v večjo skledo in dodamo moko, limonin sok, vodo, ščepec soli in olje . Vse sestavine na pomokani delovni površini zgnetemo v prožno vlečeno testo. Razdelimo ga v tri hlebčke, ki jih dobro premažemo z oljem. Hlebčke položimo v skledo, pokrijemo in pustimo počivati približno pol ure.
Med tem pripravimo nadev. Kuhan fižol pretlačimo ali pa kar v kuhinjskem mešalniku pripravimo grob pire, dodamo sol, poper, razžvrkljani jajci, kislo smetano, nasekljan peteršilj ter malo zgostimo s krušnimi drobtinami, lahko dodamo tudi še katero od drugih zelišč po okusu, zelo dobro se ujema s pehtranom.
Po počivanju testo na prtu tanko razvaljamo, debelejše robove poizkusimo razvleči z roko da zavržemo čim manj testa. Testo premažemo z oljem in dodamo nadev. Nato štruklje zavijemo v zvitke in jih položimo v namaščen pekač, pečemo na že prej ogreti pečici na 180°C 40 minut. Ko so štruklji pečeni jih narežemo na kose, serviramo na krožnike ter ponudimo s prilogo (kislo zelje, repa, pečenica, lahko tudi obara…). Iste štruklje lahko tudi skuhamo – to naredimo tako, da jih zavijemo v kuhinjsko krpo in kuhamo približno 30 minut (odvisno od debeline štruklja) na zmernem vrenju.