
Belokranjska povitica
Ime povitica izhaja iz načina priprave, saj končni izdelek v pekaču povijamo okrog in okrog. Belokranjska povitica se pripravlja iz vlečenega testa in ima obliko dolge in tanke štruce. Belokranjske gospodinje za nadev uporabljajo domačo skuto ali sir, smetano in jajce. Pomembno je, da je povitica hrustljavo pečena in slana, ne sladka. Jed ima svetlo rjavo barvo, njena značilnost pa je, da so plasti testa ločene z zrakom. Običajno se jo postreže narezano na manjše kolobarje, zraven pa se poda kozarec metliške črnine.
Prosta povitica je njena poenostavljena različica, kjer nadev sestavljata le jajce in svinjska mast.
Sestavine:
Testo
- 50 dag bele moke
- 1 jajce
- 3-4 dcl mlačne vode
- 2 žlici olja
- žlička kisa
- 3 g soli (1/4 kavne žličke soli raztopljene v vodi)
Nadev
- 1 kg svežega domačega sira ali skute, škrlupci (pregreta smetana)
- 2 jajci
- 12 g soli
Priprava:
Za začetek pripravimo testo, tako da združimo sestavine v mehko in voljno maso. Nato iz mase oblikujemo manjše kepice, ki jih rahlo premažemo z oljem in prekrijemo z blagom ali posodo. Testo naj počiva približno pol ure, nato ga na pomokani površini razvaljamo v krog s premerom 30 cm. Nadaljujemo z raztezanjem testa z rokami in nato še s pomočjo prta, dokler ne postane zelo tanko. Testo pustimo, da se nekoliko posuši.
Sir, škrlupce, jajca in sol temeljito premešamo v gosto zmes. To zmes nato z žlico enakomerno nanesemo na razvlečeno testo. Premazano testo previdno zavijemo v kolobar ali zavitek in ga položimo v namaščen pekač. Zavitek premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v ogreti pečici pri temperaturi 220 stopinj Celzija približno 30 minut. Tradicionalno se belokranjska povitica oblikuje v krog in peče v okroglem pekaču. Rezultat je hrustljavo zapečena jed.