okusi mest / 4. maja 2022

Pinca

Pinca je tipična velikonočna sladica oziroma bolje rečeno sladek kruh, ki ga marsikje radi pečejo še danes. Najbolj poznana je v slovenskih obmorskih krajih, kot sta mesti Koper in Piran.

 

Sestavine:

  • 1 kg bele moke
  • 6 jajc
  • 2 beljaka
  • 350 g sladkorja
  • 250 g masla
  • 100 g pivskega kvasa
  • ½ l mleka
  • sol
  • rum
  • naribano limonino lupino
  • vanilin sladkor

 

Priprava: 

V skledo damo kvas, malce sladkorja, mlačno mleko in malce moke ter damo na toplo, da se vse skupaj skvasi. Med tem damo na mizo moko, naredimo vdolbino, vanjo damo jajca, malce soli, raztopljene v topli vodi, sladkor, raztopljen v mlečnem mleku, raztopljeno maslo, vanilin sladkor, kozarček ruma in naribano limonino lupino. Dodamo spenjen kvas in vse dobro pregnetemo. Ko je testo dobro zgneteno, ga pokrijemo in pustimo na vzhaja na toplem prostoru približno eno uro. Ko je testo vzšlo, ga pregnetemo, oblikujemo hlebčke in pustimo, da še enkrat vzidejo. Hlebec s škarjami od zgoraj zastrižemo v obliki križa, premažemo  z rumenjakom in ter damo v segreto pečico na 180° C in pečemo približno 50 minut. Ko je velikonočna pinca pečena, jo potrosimo z navadnim sladkorjem.

Poskusite jo lahko v Kopru