novice / 19. Juli 2024

Po sledeh Unesca

V juliju smo izpeljali prvo izmed letošnjih štirih študijskih potovanj za italijanske novinarje v slovenska zgodovinska mesta. Tema je bila dediščina Unesca v zgodovinskih mestih.

Predstavniki različnih italijanskih medijev so si tako ogledali Idrijo, kjer je dediščina Unesca še posebno bogata. Obiskali so Antonijev rov, idrijsko kamšt, Topilnico Hg, si ogledali razstavo čipk v Čipkarski šoli Idrija ter spoznali UNESCO globalni geopark oz. razstavo Zapisano v kamninah.

Naslednja postaja je bila Škofja Loka, avtentično srednjeveško mesto, kjer so spoznali Škofjeloški pasijon in si ogledali razstavo na Loškem gradu ter se na delavnici preizkusili v rokodelski obrti, ki jo obvladajo le redki, mokrem polstenju.

Potovanje je zaokrožil obisk antičnega Ptuja. V Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož so si ogledali tamkajšnje bogate zbirke, v Kurentovi hiši izvedeli vse o kurentih, katerih obhodi so našli pot na ugledni Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, in si ogledali prizorišča znanega ptujskega festivala Art Stays.

Poleg omenjenega v letu 2024 skupaj s predstavništvom Slovenske turistične organizacije iz Milana načrtujemo še tematska potovanja: