novice / 21. August 2024

REVIVE: 2. ODPRTI POZIV ZA MLADE TALENTE

Zgodovinska mesta in kraji – trajnostni in vključujoči prostori za prihodnje generacije, navdihnjeni z novim evropskim Bauhausom

Partnerji projekta REVIVE vabimo mlade ustvarjalne posameznike, da se skupaj z nami v letu 2025 podajo na raziskovanje, kako lahko kulturna dediščina navdihne skupnosti pri razvoju novih trajnostnih življenjskih modelov. Rok za oddajo prijave za dva načrtovana eksperimenta v Italiji in Romuniji je 27. september 2024. Kako se prijavite, izveste spodaj.

Postati član multidisciplinarne mednarodne ustvarjalne ekipe je odlična priložnost za učenje, raziskovanje, sooblikovanje in preizkušanje inovativnih rešitev za oživljanje starih zgodovinskih mest in krajev.

Mednarodni partnerski projekt REVIVE, ki ga koordinira Združenje zgodovinskih mest Slovenije, se oživljanja lokacij kulturne dediščine v zgodovinskih mestih loteva z (živimi in virtualnimi) eksperimenti na štirih izbranih specifičnih urbanih lokacijah, od katerih se vsaka sooča z izzivi, ki so skupni mnogim mestom, trgom in vasicam po Evropi. Lokacije dediščine so Tržič (Slovenija), Turku (Finska), Cellino Attanasio (Italija) in Iași (Romunija). Julija 2024 smo izpeljali prvi eksperiment v Tržiču, drugi bo potekal v Turkuju, in sicer med 30. septembrom in 14. oktobrom 2024.

Iščemo mlade talente, ki bi postali del ustvarjalnih ekip za izvedbo eksperimentov v živo, ki bodo potekali v letu 2025. Vabimo vas, da se udeležite dvotedenskega programa v naslednjih mestih:

  • Cellino Attanasio (Italija), med 30. marcem in 12. aprilom 2025;
  • Iași (Romunija), med 10. in 25. majem 2025.

V Cellinu Attanasiu bo projektni poseg osredotočen na nekdanji neuporabljeni gledališki prostor v zgodovinskem središču, z namenom, da se ga preoblikuje v večnamenski in medgeneracijski prostor, ki bo na voljo za ustvarjanje, oblikovanje in izvajanje nove kulturne in umetniške vsebine za oživitev skupnosti.

V Iașiju bo eksperiment potekal v Palači kulture in njenem zahtevnem podzemnem prostoru industrijske dediščine, ki naj bi postal prostor za medkulturno izmenjavo, v katerem bodo sodelovali posamezniki in skupnosti različnih narodnosti, ki so skozi stoletja našli dom in blaginjo v Iașiju.

Poleg eksperimentov na terenu se morajo izbrani mladi talenti udeležiti tudi pripravljalnih spletnih dejavnosti (bootcampov): skupni spletni bootcamp, razdeljen na dva dela (za spoznavanje lokacije, srečanje z relevantnimi deležniki ter drugimi člani ekipe, brainstorming in začetek sooblikovanja začetnih rešitev za lokacijo); mednarodni spletni dogodek (webinar) za krepitev zmogljivosti (za učenje in navdih iz dobrih praks).

Ti dogodki bodo organizirani pred vsakim eksperimentom. Glede na potrebe bi se lahko dodali tudi dodatni (neobvezni) spletni mentorski sestanki.

POGOJI ZA PRIJAVO V EKSPERIMENT

Ta poziv je namenjen vam, če:

  • ste stari med 18 in 30 let;
  • živite v Sloveniji, Finski, Italiji, Hrvaški, Romuniji ali Španiji (ali ste državljan_ka teh držav). Op.: Poleg potovanja na eksperimente v druge države lahko sodelujete tudi v eksperimentu v svoji državi.
  • ste študent_ka ali nedavni_a diplomant_ka na naslednjih področjih: arhitektura, kulturna dediščina, restavracija, vizualne ali uprizoritvene umetnosti, zgodovina, antropologija, urbanizem, krajinsko načrtovanje, komunikacija, digitalni mediji, ekologija, gradbeništvo … ali kateregakoli drugega sorodnega področja, ki bi po vašem mnenju koristilo projektu;
  • vas zanimajo druge kulture;
  • imate dobro raven pisnega in govornega angleškega jezika;
  • ste pripravljeni sodelovati v projektu in potovati na terenske eksperimente v zgoraj navedenih datumih ter sodelovati v spletnih pripravljalnih dejavnostih.

KAKO SE PRIJAVITE

Izpolnite Googlov obrazec za prijavo (v ang.) in naložite svoj življenjepis ter portfelj (če ga imate – ni obvezno). V obrazcu pojasnite, kako bi lahko prispevali k projektu in v katerem eksperimentu bi želeli sodelovati. Sodelujete lahko v več kot enem eksperimentu. Prijavijo se lahko tudi tisti, ki so ali bodo sodelovali v eksperimentih v Sloveniji in na Finskem, pa tudi tisti, ki želijo sodelovati v obeh eksperimentih v Italiji in Romuniji.

Rok za oddajo prijave: 27. september 2024.

KAJ PRIDOBITE

  • Dragocene mednarodne izkušnje na področju revitalizacije kulturne dediščine.
  • Priložnost za učenje od drugih in krepitev svojih sposobnosti na tem področju.
  • V celoti financirano potovanje in kritje vseh stroškov bivanja in prehrane med dvotedenskim eksperimentom na terenu.
  • Potrdilo o sodelovanju in morebitna priporočilna pisma za vaše prihodnje projekte in prijave.

POSTOPEK OCENJEVANJA

Prejete prijave bodo pregledane med 30. septembrom in 13. oktobrom 2024, pri čemer bodo partnerji projekta v svojih državah pripravili predseznam. Končno sestavo ekip za vsak eksperiment bodo skupno določili vsi partnerji. Kandidati bodo o izbiri obveščeni najkasneje do 15. oktobra 2024. Prvi spletni bootcampi so načrtovani za datuma: 23. oktober 2024 za eksperiment v Italiji, 6. november 2024 za eksperiment v Romuniji.

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na info@zgodovinska-mesta.si ali info@culturehubcroatia.hr.

Za več informacij o projektu, partnerjih in eksperimentalnih lokacijah obiščite uradno stran projekta Revive.