novice / 20. August 2024

Webinar: Videomapiranje in vključevanje javnosti za revitalizacijo kulturne dediščine

V torek, 3. septembra 2024, ob 13.30 vas vabimo, da se nam pridružite na brezplačnem spletnem seminarju, na katerem bomo predstavili načine, kako učinkovito vključiti različne javnosti pri načrtovanju in izvedbi projektov revitalizacije na primeru projekta REVIVE.

Zgodovinska mesta so bila skozi zgodovino priča razvoju človekovega bivanja. Danes so zaradi intenzivne modernizacije in urbanizacije mnoga soočena z izzivi, kot so propadanje stavbnega fonda, degradacija prostora in socialna izključenost.

Naš mednarodni partnerski projekt REVIVE skuša obravnavati te izzive z razvojem in testiranjem inovativnih, trajnostnih in vključujočih rešitev za oživitev zgodovinskih mest in krajev. S sodelovanjem mladih talentov različnih strok iz šestih držav bomo na štirih različnih lokacijah po Evropi izvedli štiri eksperimente na prostoru ali območjih kulturne dediščine z namenom vdihniti novo življenje v izbrana mesta.

O SEMINARJU

Skozi spletni seminar bomo predstavili načine, kako učinkovito vključiti različne javnosti pri načrtovanju in izvedbi projektov revitalizacije na primeru projekta REVIVE. Vključevanje skupnosti je zelo pomembno za razumevanje izhodišč projektov, sodelovanje skupnosti opolnomoči prebivalce, da sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na njih posredno ali neposredno in se odvijajo v njihovem življenjskem okolju.

Svoje izkušnje in znanje nam bodo predali strokovnjaki in predavatelji iz finske univerze za uporabne znanosti (University of Applied Sciences (TUAS)) in mestnega muzeja Turku. Konkreten pristop do prebivalcev in širše javnosti, ki ga bomo obravnavali na tem seminarju, temelji na uporabi digitalnih tehnologij, videomapiranju in animaciji. Prav tako bomo poiskali odgovore, kako vključiti različne deležnike znotraj muzejskih in kulturnih okolij.

PROGRAM

13:30–13:40

Uvodni pozdrav

Predstavitev koncepta projekta REVIVE in že izvedenih eksperimentov

13:4013:50

Predstavitev eksperimenta v finskem mestu Turku

Antti Alanko, višji predavatelj (Univerza za uporabne znanosti (TUAS), Turku, Finska)

13:5014:40

Vključevanje javnosti in pripovedništvo skozi videomapiranje in animacijo + Q&A

Elli Vuorinen, višji predavatelj (Univerza za uporabne znanosti (TUAS), Turku, Finska)

14:4014:50

Kratek odmor

14:50–15:40

Vključevanje deležnikov znotraj muzejskih in kulturnih okoljih + Q&A

Mika Väyrynen, vodja oddelka za vključevanje občinstva (Mestni muzej Turku, Turku, Finska)

15:40–16:00

Zaključek: napoved naslednjega dogodka, ocena in povratne informacije

Spletni seminar je namenjen lokalnim skupnostim, strokovnjakom, študentom, ljubiteljem kulturne dediščine, prebivalcem zgodovinskih mest ter vsem ključnim deležnikom na področju revitalizacije kulturne dediščine in razvoja zgodovinskih mest. Seminar bo potekal v angleškem jeziku.

Za pridobitev povezave do seminarja izpolnite ta obrazec.