novice / 28. August 2024

Zgodovinska mesta na MOS-u

Na letošnjem Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS), ki bo potekal med 18. in 22. septembrom 2024 v Celju, bo v segmentu turizma osrednja pozornost namenjena zgodovinskim mestom in njihovi raznovrstni ponudbi.

Mednarodni obrtni sejem (MOS) je vodilni sejem obrti in podjetništva v Sloveniji, ki vsako leto poteka v Celju. Dogodek združuje razstavljavce iz različnih sektorjev, od obrti in podjetništva, turizma in industrije, in ponuja edinstveno platformo za mreženje, poslovno sodelovanje in predstavitev inovacij. Obiskovalci MOS-a imajo priložnost spoznati najnovejše izdelke, tehnologije in storitve, pa tudi sodelovati v številnih strokovnih delavnicah in izobraževalnih programih. Sejem je tako nepogrešljiv dogodek za vse, ki želijo biti v koraku z razvojem in priložnostmi na trgu.

Eden od petih segmentov sejma MOS je turizem. Predstavljajo se turistične destinacije, nastanitve in doživetja iz Slovenije in tujine, najnovejši trendi, posebne ponudbe in inovativni pristopi k trajnostnemu turizmu. Na predstavitvenem prostoru Slovenske turistične organizacije (STO) bo na letošnjem sejmu v ospredju bogata ponudba slovenskih zgodovinskih mest. Sodelujejo mesta Brežice, Celje, Idrija, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Ptuj in Šentjur, članice Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Za to priložnost mesta pripravljajo poseben program z animacijami, lokalno kulinariko in (kostumiranimi) predstavitvami posebnosti destinacij:

  • Celje – vitez Parsifal in kolo sreče (sreda, 18. 9.)

Celjski vitez Parsifal bo obiskovalcem predstavil viteško opremo in mečevanje: jekleni oklep, čelado in meč, ter jim razložil, kako so vitezi uporabljali te predmete v boju. Povabil jih bo tudi, da zavrtijo leseno kolo, okrašeno s starinskimi simboli, in odkrijejo svojo usodo.

  • Ptuj – predstavitev rimske vojske in vestalk, pogostitev z vinom in gibanico (sreda, 18. 9.)

Dva tisoč let stare rimske zgodbe Ptuja bodo obudili člani Društva za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj Poetovio LXIX, ki prirejajo tudi priljubljene Rimske igre na Ptuju. Obiskovalci bodo lahko poskusili odlična vina iz Slovenskih goric in gibanico Turistične kmetije Lovrec.

  • Idrija – prikaz klekljanja, degustacija Idrija izbrano (četrtek, 19. 9.)

Obiskovalci si bodo lahko ogledali, kako poteka klekljanje, ena najstarejših in najbolj cenjenih tradicij izdelave čipk, ki se ponaša z unikatnimi vzorci. Idrijska čipka, prepoznana tudi kot del nesnovne kulturne dediščine Unesca, je simbol mojstrstva in umetniške dediščine, ki združuje tradicijo in sodobne pristope.

Na Festivalu idrijske čipke se lahko tudi sami naučite klekljati.

  • Koper – degustacija Barba soli (četrtek, 19. 9.)

Destinacija Koper obiskovalce vabi na potovanje v svet okusov, v odkrivanje skrivnosti aromatiziranih soli Barba Fusion, ki jedem dodajo povsem novo dimenzijo. Sredozemski karakter bo dodatno začinil koprski multiinstrumentalist Lean Kozlar Luigi.

Za grafiko je značilno, da lahko z eno predlogo – matrico dobimo številne odtise, monotopija pa omogoča zgolj en unikaten izdelek, saj sliko odtiskujemo iz gladke površine. Udeleženci delavnice se bodo lahko preizkusili v več pristopih in naredili edinstven odtis.

  • Brežice – delavnica Posavskega muzeja Brežice: obesek v podobi jabolka (sobota, 21. 9.)

Udeleženci delavnice se bodo seznanili z dolgo tradicijo sadjarstva v Posavju in s tem povezano bogato dediščino ter spoznali projekt Banova domačija – okusimo dediščino. V nadaljevanju si bodo izdelali obesek v podobi jabolka in se ob tem preizkusili v spretnosti šivanja.

  • Šentjur – prikaz izdelave glinenih izdelkov, Mlin umetnin (sobota, 21. 9.)

V šentjurskem Mlinu umetnin posebno pozornost posvečajo ohranjanju in promociji tradicionalne lončarske obrti, ki jo bodo obiskovalci sejma lahko spoznali od blizu.

  • Kamnik – prikaz izdelave sira trnič (nedelja, 22. 9.)

Spoznali boste proces nastajanja znamenitega »sira ljubezni« z Velike planine. Pastirji so jih izdelovali poleti na planini. Vsak pastir je bil prepoznaven po vzorcu svoje pisave, pri čemer se je kazala tudi ljudska likovna ustvarjalnost. Jeseni ob koncu paše so jih pastirji podarjali ženam in dekletom kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona.