okusi mest / 4. May 2022Poskusite jo lahko v Škofji Loki
Visoška pečenka
Na poseben način pripravljena svinjska zarebrnica izvira iz Visokega v Poljanski dolini pri Škofji Loki.
Sestavine:
- 1,2 kg svinjske zarebrnice s kostmi
- 2 tanjša korenja
- 2 stroka česna
- nageljnove žbice
- kumina
- lovorjev list
- sol, mleti poper
- limonine rezine
- vrvice za povezovanje
Priprava:
Dva korenja olupimo in ju blanširamo v vreli slani vodi. Zarebrnico po sredini prebodemo s tanjšim nožem, v odprtino damo malo soli in korenja. Tik ob kosti zarebrnico zarežemo do ¾. Cel kos mesa solimo, popramo, v zarezo pa damo rezine limone, lovor, na tanke rezine narezan česen in kumino. Zarebrnico povežemo z vrvico, po zgornji strani pa v meso zataknemo nekaj nageljnovih žbic. Pečenko spečemo po ustaljenem postopku, pečeno narežemo in ponudimo z nastalo omako.