Velikonočna prata ali budl (Tržiška prata)
Ena od značilnih jedi Tržiča je »tržišk kosiv«. Sestavljajo ga pečenka oz. mesna štruca (prata, budl), solata in pražen krompir. Velikonočna prata (nekateri ji rečejo tudi Gorenjska prata) se na tržiških prazničnih mizah znajde prav za veliko noč, natančneje za velikonočni zajtrk. Stari Tržičani so jed takole zabavno opisali: »Kukr pove ime, je to nrjen iz mesa pa iz kruha. Za veliko noč, k je dost mesa pa kj konc posta, se meso pa krh pa jajca pa ta kisva smetena zmeša pa dene v protfn pa u ror in speče. To se poj poje za fruštk na veliko noč zravn bevga kofeta.« Recept za slastno tržiško prato pa gre takole:
Sestavine:
- narezan star kruh, namočen v mleko,
- jajca,
- meso (suho, navadno prekajeno meso, lahko pa tudi ostanki govedine iz juhe, kuhana ali pečena svinjina …),
- svež peteršilj,
- sol, poper,
- kisla smetana,
- večja čebula,
- svinjska mrežica.
Velikonočna prata – priprava:
Narezan in pretlačen kruh zmešamo z jajci, kislo smetano, popraženo čebulo in podušenim ali prepraženim mesom. Začinimo s soljo, poprom in svežim peteršiljem. Maso natlačimo v črevo in spečemo. Jed ponudimo ob beli kavi.