okusi mest / 4. May 2022

Visoška pečenka

Na poseben način pripravljena svinjska zarebrnica izvira iz Visokega v Poljanski dolini pri Škofji Loki.

Sestavine: 

  • 1,2 kg svinjske zarebrnice s kostmi
  • 2 tanjša korenja
  • 2 stroka česna
  • nageljnove žbice
  • kumina
  • lovorjev list
  • sol, mleti poper
  • limonine rezine
  • vrvice za povezovanje

Priprava: 

Dva korenja olupimo in ju blanširamo v vreli slani vodi. Zarebrnico po sredini prebodemo s tanjšim nožem, v odprtino damo malo soli in korenja. Tik ob kosti zarebrnico zarežemo do ¾. Cel kos mesa solimo, popramo, v zarezo pa damo rezine limone, lovor, na tanke rezine narezan česen in kumino. Zarebrnico povežemo z vrvico, po zgornji strani pa v meso zataknemo nekaj nageljnovih žbic. Pečenko spečemo po ustaljenem postopku, pečeno narežemo in ponudimo z nastalo omako.

Poskusite jo lahko v Škofji Loki