V vinu je resnica
V vinu je resnica
Koper • Žužemberk • Črnomelj • Metlika • Brežice
Kdor odkriva Slovenijo, odkrije tudi njena vina! Prepletanje vplivov podnebja in tal Sloveniji omogoča veliko pestrost v ponudbi vin. Okušajte jih v zgodovinskih mestih in njihovi okolici. Kozarec vina se odlično poda k lokalnim kulinaričnim specialitetam.
1. dan – Koper
Obisk Kopra, nekdaj drugega najpomembnejšega mesta Beneške republike, dopolnite z okušanjem žlahtne istrske kapljice. Vinakoper, ena od največjih vinskih kleti v Sloveniji, se ponaša tudi z enim od največjih sodov v Evropi. Z Vinske fontane v bližnjih Marezigah je lep pogled na Koper, ki obiskovalce navdušuje tudi s številnimi prireditvami.
Koper2. dan – Žužemberk in Črnomelj
Žužemberk ni znan le po mogočnem gradu, ki se dviga na pečini nad reko Krko ali po nekdanji Auerspergovi železarni na bližnjem Dvoru, temveč tudi po vinu Zweigelt iz avtohtone sorte grozdja. Doživetja srednjega veka na žužemberški način ponujajo poletni Trški dnevi.
V Črnomlju, mestu s tritisočletno zgodovino, je obiska vredna Muzejska mestna zbirka. V mestu z ulico kulture se lahko preizkusite v izdelavi značilnih črnomaljskih prest in okušate lokalne in tradicionalno obarvane specialitete z znamko »Okusi Bele krajine«.
ŽužemberkČrnomelj
3. dan – Metlika
V okolici Metlike že skoraj tisoč let domuje vinska trta. V mnogih vinskih kleteh lahko poskusite metliško črnino in modro frankinjo – vini, ki jima je posvečen pomladni festival Vinska vigred v Metliki. K vinu domačini postrežejo belokranjsko pogačo, avtohtono belokranjsko jed, zaščiteno na evropskem nivoju.
Metlika4. dan - Brežice
Po ogledu starega mestnega jedra Brežic in gradu s slikovito Viteško dvorano okusite razliko med cvičkom in bizeljčanom – dvema značilnima vinoma tega območja. Doživite vinsko degustacijo v repnicah – jamah iz kremenčevega peska, nekoč namenjene shranjevanju repe. Obiščite Ošterijo Debeluh s chefom Juretom Tomičem, ovenčanim z Michelinovo zvezdico.
Brežice