okusi mest / 4. maja 2022

Belokranjska povitica

Ime povitica izhaja iz načina priprave, saj končni izdelek v pekaču povijamo okrog in okrog.

 

Sestavine: 

Testo

  • 500 g ajdove moke
  • 300 g bele moke
  • 50 g kvasa
  • 2 dl vode
  • 25 g sladkorja
  • ščepec ali 4 g soli
  • 10 g masla za premaz modela ali pekača
  • 1 jajce za premaz.

Nadev

  •  1000 g domače skute
  • 3 dcl kisle smetane
  • 1 jajce
  • sladkor po okusu

Priprava: 

Testo

Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in pustimo, da se ohladi. V posodo k moki dodamo kvas s sladkorjem, na drugo stran pa ščep soli. Paziti moramo, da se kvas in sol ne stikata preden sta umešana z moko. Zamesimo gladko testo in ga damo v pomokano posodo, pokrijemo in pustimo počivati pol ure (da enkrat naraste). Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu, na približno pol centimetra debelo. Testo premažemo z nadevom, ga zvijemo ter ga damo na pomaščen pekač. Povitica v pekaču naj ponovno vzhaja, vsaj še pol ure. Po vrhu namažemo s stepenim jajcem, lahko pa tudi z jajčnim rumenjakom. Pečemo pri temperaturi 180-200°C okoli 75 minut.

Nadev 

domačo skuto, kislo smetano, jajce in sladkor po okusu zmešamo v gosto zmes, ki jo z žlico nanašamo po razvaljanem testu

Poskusite jo lahko v Metliki