Belokranjska povitica
Ime povitica izhaja iz načina priprave, saj končni izdelek v pekaču povijamo okrog in okrog.
Sestavine:
Testo
- 500 g ajdove moke
- 300 g bele moke
- 50 g kvasa
- 2 dl vode
- 25 g sladkorja
- ščepec ali 4 g soli
- 10 g masla za premaz modela ali pekača
- 1 jajce za premaz.
Nadev
- 1000 g domače skute
- 3 dcl kisle smetane
- 1 jajce
- sladkor po okusu
Priprava:
Testo
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in pustimo, da se ohladi. V posodo k moki dodamo kvas s sladkorjem, na drugo stran pa ščep soli. Paziti moramo, da se kvas in sol ne stikata preden sta umešana z moko. Zamesimo gladko testo in ga damo v pomokano posodo, pokrijemo in pustimo počivati pol ure (da enkrat naraste). Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu, na približno pol centimetra debelo. Testo premažemo z nadevom, ga zvijemo ter ga damo na pomaščen pekač. Povitica v pekaču naj ponovno vzhaja, vsaj še pol ure. Po vrhu namažemo s stepenim jajcem, lahko pa tudi z jajčnim rumenjakom. Pečemo pri temperaturi 180-200°C okoli 75 minut.
Nadev
domačo skuto, kislo smetano, jajce in sladkor po okusu zmešamo v gosto zmes, ki jo z žlico nanašamo po razvaljanem testu