okusi mest / 4. maja 2022

Idrijska ocvirkovca

Ocvirkovca je potica iz kvašenega testa, nadevana z ocvirki.

Ne glede na to, če jo imenujete idrijska ocvirkovca, ali samo ocvirkovca, dejstvo je, da gre za zelo posebno sladico. Redko se dogaja, da v recepte za sladice zaide meso. Pri potici ocvirkovci pa gre prav za to, saj je ta potica, ki je na prvi pogled videti kot druge potice na Slovenskem, nadevana z ocvirki.

število kosov: 10

Ocvirkovca recept, sestavine:

Testo

  • 500 g moke (½ ostre in ½ mehke)
  • 0,5 dl olja
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 majhna žlička soli
  • ½ kocke kvasa
  • ½ majhne žličke sladkorja.

Nadev

  • 500 g svežega mesnatega špeha ali svinjskega flama
  • 3 žlice olja
  • sol po okusu, poper.

Ocvirkovca recept, priprava:

Špeh ali flam narežemo na kocke velikosti 1,5 cm X 1,5 cm, jih damo v posodo, prilijemo olje ter scvremo v lepe rumene ocvirke, ki jih po okusu posolimo. V mešanici mlačne vode in mleka raztopimo kvas in sladkor, medtem ko olje in sol zamešamo v moko. Prilijemo k moki in gnetemo tako dolgo, da dobimo elastično testo. Postavimo ga v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 50°C, da vzhaja.

Ko testo naraste na dvojno velikost, ga na pomokani deski razvaljamo približno 7 mm na debelo in posujemo z ocvirki ter pokapljamo z malo maščobe, ki je nastala pri pripravi ocvirkov. Popopramo in zvijemo ter položimo v pomaščen pekač.

Pečemo 45 minut pri temperaturi 160 – 170°C. Če imamo ventilatorsko pečico, naj bo temperatura peke 10 – 20°C nižja.

Poskusite jo lahko v Idriji