Loška smojka
Loška smojka je stara, preprosta jed, ki je doma v Škofji Loki in bližnji okolici in je ne srečamo drugod. Včasih so jo pripravljale gospodinje,...
Poskusite jo lahko v Škofji LokiPletenica
Pletenice so bile nekoč obvezno darilo ob rojstvu otroka. Danes pa so tudi lepo okrašen dodatek na mizi ob praznikih.
Sestavine:
60 dag moke
1/2 ...
Poskusite jo lahko v BrežicahMlinčevka
Malo drugačna sladica ali priloga k mesnim jedem.
Sestavine:
za testo za mlince
1 kg bele gladke moke
8-10 jajc
1 dcl olja
mlačna voda po potrebi...
Poskusite jo lahko v BrežicahBizeljski ajdov kolač
Je največja kulinarična posebnost Bizeljskega, ki se nahaja na severnem delu občine Brežice. Kolač se mu reče zato, ker je bil zavit kot potica,...
Poskusite ga lahko v BrežicahPleteno srce
Nekoč je bilo pleteno srce osrednji dogodek poroke. Praznični kruh v obliki srca, pleten iz testenih kit in okrašen z okrasjem velike sporočilne v...
Poskusite ga lahko v BrežicahCviček
Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zašč...
Poskusite ga lahko v BrežicahRdeči bizeljčan
Rdeči bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je osnovna zvrst...
Poskusite ga lahko v BrežicahBeli bizeljčan
Beli bizeljčan nosi oznako- PTP-priznano tradicionalno poimenovanje in se ga prideluje v vinorodnem okolišu Bizeljsko –Sremič. Je mešanica lašk...
Poskusite ga lahko v BrežicahModra frankinja
Modra frankinja je avtohtona slovenska trta, ki je po barvi običajno rubinasto z vijoličnimi odtenki in polno obarvano vino, ki je odvisno od tehnol...
Poskusite jo lahko v BrežicahPenine Istenič
Penine Istenič imajo že zelo dolgo tradicijo pridelovanja penin na Bizeljskem, a so tudi prvo slovensko podjetje, ki se je specializiralo na klasič...
Poskusite jih lahko v Brežicah