Bussolai
Pečeno pecivo v obliki kolačkov, ki so bili nekoč na mizi predvsem za birme in poroke, pa tudi ob drugih praznikih.
Poskusite ga lahko v KopruFigov hlebček
Figov hlebček (ali kroglice) je preprosta jed, ki jo običajno pripravimo jeseni, brž po trgatvi, ko smo si prihranili nekaj mošta.
Sestavine:
½ ...
Poskusite ga lahko v KopruFritole (fancli)
Ocvrto sladko testo, ki mu v vaseh Slovenske Istre pravijo fritole, ponekod pa fancli, v slovenskem jeziku temu pecivu pravimo miške, ker oblika peci...
Poskusite jih lahko v KopruHroštole (iz italijanske besede crostoli)
Ocvrto in krhko pecivo oziroma sladica, ki so jih gospodinje cvrle za razne priložnosti, praznike, dogodke in seveda za pust.
Sestavine:
½ kg bel...
Poskusite jih lahko v KopruSlomškovi orehi
Ekološko pridelani orehi z dodatki, kot spomin na Antona Martina Slomška in njegove učne ure pod orehom.
Poskusite jih lahko v ŠentjurjuŠentjurske bučn’ce
V pečici pečena nasoljena bučna semena kot prigrizek, ki ga luščimo z zobmi.
Bučo prerežemo na pol in iz nje postrgamo semena. S semen čim bol...
Poskusite jih lahko v ŠentjurjuPršjača
Nizka pogača iz kvašenega testa, posuta z ocvirki in praviloma pečena v krušni peči.
Sestavine:
Testo
3 žlice mlačnega mleka
1 žlička slad...
Poskusite jo lahko v ŠentjurjuSipe z blitvo in polento
Istrska jed, kot so jo kuhale naše none v šavrinskih hribih.
Poskusite jih lahko v Piranu