Okusi mest

Okusi preteklosti, užitki sedanjosti


V čem so uživali lovci pred našim štetjem in s čim so zmagam nazdravljali rimski vojščaki? Pod kakšnimi jedmi so se šibile grajske in meščanske mize preteklosti in kakšne dobrote so se družile s skromnostjo vsakdanjika v preteklosti? Okušajte sladkost slovenskega medu, slanost slovenskega morja, zrelost sirov in plemenitost vina.

Kulinarična in vinska dediščina zgodovinskih mest Slovenije je užitek zase!

Brancin v soli

Groba piranska sol in piranski brancin.
Poskusite ga lahko v Piranu

Piranska sol in oljčno olje

Priporočamo ju kjerkoli in kadarkoli, še posebej pa v kombinaciji z ribo in pogledom na morje.
Poskusite ju lahko v Piranu

Belokranjska pogača

Priznana avtohtona belokranjska jed, danes priznana certificirana, evropsko zaščiteno jed. za pekač s premerom 30 cm Sestavine: 500 g pšenične ...
Poskusite jo lahko v Metliki

Cop na lop (potepača ali potanc)

Cop na lop kot ga pripravljajo v podgorjanskih vaseh nad Kostanjevico na Krki in je otrokom pomenil sladico, ki so jo nestrpno čakali. Po takšnem pr...
Poskusite jo lahko v Kostanjevici na Krki

Trijet

Jed, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod, sestoji iz popečenega kruha, ki ga polijemo z ohlajeno mešanico vina, sladkorja in cimeta. Sestavine...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Krhki flancati – hiške

Ocvrto pecivo, po katerem je potresen sladkor v prahu,  je bilo ustvarjeno za vse sladkosnede.
Poskusite jih lahko v Tržiču

Maslovnik

Maslovnik ali po domače masovn’k je doza energije za sladokusce sestavljena iz kisle smetane, jajc in koruzne moke. Jed je gosta in nasitna, zato s...
Poskusite ga lahko v Tržiču

Tržiška flika

Jed za vse ljubitelje pogač; okrogla pogača iz razvaljanega kvašenega testa, ki se ji doda namaz iz kisle smetane in kumine ali zaseke.
Poskusite jo lahko v Tržiču

»Tržišk’ kosiv«

Kosilo, ki so ga nekdaj jedli predvsem ob Veliki noči, sestavljajo goveja juha, pečenka/mesna štruca oz. budl, solata in pražen krompir.
Poskusite ga lahko v Tržiču

Tržiške bržole

Pogrejte se z enolončnico iz ovčjega ali koštrunovega mesa, zelišč in zelenjave. Legenda jed povezuje s planino Kofce. število oseb: 4 Sestavine...
Poskusite jo lahko v Tržiču