PEHTRANOVA POTICA (recept novomeškega mojstra Judeža)
V slovenski tradicionalni kuhinji ne manjka različnih vrst in oblik potic, ki so slovensko kulinariko ponesle daleč v svet. Pehtranova potica je zagotovo ena izmed bolj zanimivih jedi in obenem tudi tistih, ki človeka ne pustijo ravnodušnega. Pehtran je namreč zelišče, ki ni prav pogosta sestavina sladic, in je posebnega okusa. Pehtranova potica ali pehtranka je zelo posebna in markantna sladica, ki jo marsikje v Sloveniji pripravljajo za veliko noč ali v spomladanskem času.
Sestavine za Pehtranovo potico:
Testo
- 60 dag moke
- 3 dag kvasa
- 2 dcl mleka
- 14 dag sladkorja
- 14 dag masla (mehkega)
- 4 rumenjaki
- 1 vaniljev sladkor
- sol
Nadev
- 15 dag masla
- 18 dag drobtin
- 2 dl kisle smetane
- 4 beljaki
- 12 dag sladkorja
- pehtran (ali drobnjak) – približno 10–15 gramov posušenega pehtrana
Pehtranka, priprava:
Najprej pripravimo nadev. Iz beljakov stepemo trd(en) sneg. Maslo stopimo. V posodi skupaj zmešamo kislo smetano, sladkor in drobtine. Dobro premešamo in na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Kvas damo vzhajati v mleko in dodamo še žličko sladkorja. Ko nam kvasec želi pobegniti čez lonček, ga zamešamo v moko in dodamo še vse ostale sestavine za testo. Mesiti moramo najmanj 15 minut! Testo brez vzhajanja razvaljamo, ga namažemo z nadevom in zvijemo v potico. Tako pripravljeno pustimo čez noč na hladnem. Približno eno uro pred peko potico večkrat prebodemo z iglo do dna in jo malo potlačimo. Damo jo v pečico, ogreto na 180 –200 stopinj Celzija, in jo pečemo eno uro.