Ribn’ška povanca
Odlična ribniška sladica, ki jo morate poizkusiti. Povanca se je pekla po vseh ribniških vaseh, kjer so imeli kmetijo in krave, saj so domače mleko, maslo in smetana glavne sestavine ribn’ške povance.
RECEPT
Sestavine
Vlečeno testo
– 40 dag moke
– 2 žlici olja, žlica kisa
– 2 dl mlačne vode, ščep soli
– olje ali stopljeno maslo
Nadev
– 300 g prosene kaše
– 1 l mleka, 2,5 dl sladke smetane
– 50 g sladkorja, žlica ruma
– 3 jajca, 100 g masla
– 2 jabolki, 250 g rozin
– žlica krušnih drobtin, žlička medu
– žlička cimeta
– zavitek vaniljevega sladkorja
Preliv
– 1 rumenjak, 0,5 dl sladke smetane
Priprava
- Vlečeno testo: v skledo presejemo moko in naredimo jamico. V jamico vlijemo olje in kis ter posolimo. Sestavine malo premešamo, nato pa počasi prilivamo vodo in mesimo toliko časa, da dobimo gladko in prožno testo. Oblikujemo ga v hlebček in premažemo z oljem ter pustimo počivati vsaj uro na sobni temperaturi.
2. Nato damo testo na pomokan prt in ga nekoliko razvaljamo in premažemo z oljem ali stopljenim maslom, potem pa začnemo vleči od sredine navzven. Vlečemo ga z zunanjo dlanjo. Testo mora biti čisto na tanko razvlečeno. Z lesenim nožem porežemo debelejše robove.
3. Nadev: rozine za pol ure namočimo v topli vodi (približno 2 dl) z žlico ruma.
4. V kozici zavremo mleko, nato ga odstavimo in vanj stresemo očiščeno in oprano proseno kašo ter sladkor; na zmernem ognju ob stalnem mešanju kuhamo še 15 minut.
5. V drugi posodi penasto stepemo jajca in 50 g masla, dodamo sladko smetano, cimet, vaniljev sladkor. V posodo stresemo kuhano proseno kašo in dobro premešamo.
6. Nadev premažemo po vlečenem testu. Nato potresemo še z rozinami, ki smo jih dobro odcedili.
7. Olupimo dve manjši jabolki in ju naribamo. V ponev damo 50 g masla in na njem prepražimo žlico krušnih drobtin, dodamo naribana jabolka in žličko medu in pražimo še kakšno minuto. Nato še topla, vendar ne vroča potresemo po nadevu.
8. Zvijemo v obliko valja in preložimo v pomaščen pekač. Pečemo približno uro pri 180 stopinjah Celzija. Približno 10 minut pred koncem premažemo z mešanico sladke smetane in rumenjaka. Ribniško povanco postrežemo toplo.
Namig: Testo je pustiti počivati dlje časa, saj se potem lepše vleče. Če smo ga čez noč shranili v hladilnik, ga moramo, preden ga uporabimo, dati na sobno temperaturo in pustiti kakšno uro, da se ogreje.