Ribn’ška trojka
Enolončnica, kjer je najpomembnejša sestavina fižol ribn’čan, ki je eden izmed treh avtohtonih slovenskih sort fižola. Omenjeni fižol je doma v Hrovači, vasi blizu Ribnice, kjer je še do nedavnega vsako leto potekala samostojna prireditev Fižolov dan, zadnjih par let pa je zaživel v sklopu Ribniškega sejma.
Pri trojki so, kot že ime pove, temeljne tri sestavine: domači rdeči fižol ribn’čan, rumeno korenje in koleraba, po želji se lahko doda tudi krompir.
RECEPT
Sestavine:
250 g fižola 400 g kolerabe 1 kg krompirja 100 g ocvirkov 1 veliko čebulo 1 žlico svinjske masti 1 čajno žličko mlete paprike 200 g korenja 3 stroke česna Fižol namočimo dan prej.
Pred kuhanjem odcedimo vodo in ga speremo. Kuhamo ga pol ure, nato dodamo krompir, kolerabo in korenje. Vse naj bo narezano na kocke. Dodamo drobno nasekljan česen. Kuhamo 2 uri in občasno premešamo, da se sestavine ne primejo dna posode. Na masti prepražimo nasekljano čebulo, dodamo mleto papriko in stresemo k trojki. Kuhamo še pol ure in posolimo po okusu. Na robu lonca s paličnim mešalnikom zmeljemo nekaj trojke, da se vsa lepo zgosti. Zabelimo jo z ocvirki in serviramo.