
Semiško fulanje
Fulanje (tudi semiško fuline, semiško fulanje) je znana velikonočna jed, ki vključuje kruh, jajca, prekajeno meso in različne začimbe. Narezano šunko in kruhove kocke se prelije z umešanimi jajci in posuje s peteršiljem. Iz mešanice se oblikuje in speče hrustljava štruca, ki se lahko uživa samostojno ali kot dodatek k drugim jedem. Še posebej okusna je v kombinaciji z omako iz svežega hrena.
Sestavine:
- 10 jajc
- 30 dag narezanega suhega mesa (špeh, klobasa, vratovina)
- 1 večja žlica masti
- 1 čebula
- vejica petršilja
- cca. 1 meter umetnega čreva
Priprava:
Prekajeno meso lahko skuhamo že dan prej, nato pa ga, ko se ohladi, narežemo na majhne koščke. Kruh narežemo na kocke, približno en centimeter velike. Na vročo maščobo v ponvi dodamo drobno sesekljano čebulo in jo prepražimo do zlato rumene barve. S tem prelijemo kruhove kocke, dodamo drobno sesekljan peteršilj in vse skupaj dobro premešamo s čistimi rokami. Nato v posodi razžvrkljamo jajca in jih prelijemo čez kruh. Vse enakomerno premešamo in pustimo stati 15 minut, da se kruh dobro napoji.
Črevo prerežemo na pol in oba dela temeljito operemo v topli vodi, da se zmehčata. Nadev enakomerno razporedimo v oba dela čreva. Z roko lepo poravnamo in z zobotrebcem ali nožem večkrat prebodemo. Polnjeno črevo položimo na peki papir in pekač postavimo v predhodno ogreto pečico.
Pečemo 30-40 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija, dokler jed ne dobi lepo zlato rjave barve. Postrežemo še toplo, bodisi kot samostojno jed bodisi kot prilogo.