okusi mest / 4. maja 2022Poskusite jih lahko v Novem Mestu
Skutni štruklji s pregreto smetano
Receptura za 4 osebe
Sestavine:
Testo
- 0,2 kg moke
- 0,02 l oljčnega olja
- 0,12 l mlačne vode
Nadev
- 0,1 kg pretlačene skute
- 0,2 kg pregrete smetane
- 1 jajce
- 0,05 kg sladkorja
- 0,1 kg masla
- 0,05 kg drobtin
Priprava:
Iz sestavin pripravimo vlečeno testo, ga premažemo z oljem in pokrijemo, da se ne suši. Pustimo ga počivati na sobni temperaturi 1 uro, čez noč pa lahko tudi v hladilniku.
Pretlačeni skuti dodamo pregreto smetano, sladkor in rumenjak. Dobro premešamo. Dodamo stepen beljak in rahlo zmešamo s skutno maso. Vlečeno testo razvaljamo, premažemo s skutno maso in zavijemo v štrukelj.
Štrukelj zavijemo še v krpo in kuhamo v veliki količini vode 30 minut. Pripravljamo lahko sladke ali slane štruklje ter jim dodajamo različna zelišča. Lahko jih pečemo ali kuhamo.