Tuhinjska fila
Tuhinjska fila je praznična jed, narejena iz šunke, belega kruha, jajc, čebule, smetane in začimb. Marsikje jo še danes postrežejo samo za veliko noč. Obstajajo številne različice recepta zanjo.
število oseb: 10
Tuhinjska fila recept
Sestavine:
Testo:
- 700 g bele moke
- 40 g kvasa
- 300 ml mleka
- 10 g sladkorja
- 20 g soli
- 100 g masla
- 1 jajce
Nadev:
- 1 kg kuhane prekajene šunke
- 500 g kuhanih prekajenih reber
- 1 kg kruha
- 300 ml juhe
- 18 jajc
- poper
Tuhinjska fila, priprava:
Kvas, sladkor, malo moke in 1 dl mleka dobro premešamo ter pustimo, da vzhaja.
Moko stresemo v skledo in na sredini naredimo jamico, v katero damo jajce in preostalo mleko. Sol potresemo po robu posode, dodamo še vzhajan kvasec in iz sredine počasi vse sestavine pognetemo v kvašeno testo. Pustimo vzhajati pol ure.
Medtem pripravimo nadev: šunko in rebra narežemo na manjše kocke (0,5 cm x 0,5 cm), kruh pa na malo večje (1 cm x 1 cm). Kruh in mesne kocke damo v skledo, prelijemo z juho, rahlo premešamo, dodamo rumenjake, popramo.
Iz beljakov naredimo sneg, ki ga bomo nadevu dodali kasneje, tik preden ga stresemo v pekač.
Testo razdelimo na dva dela: 2/3 in 1/3. Večji del razvaljamo na velikost pekača ter ob straneh testo položimo na dno, ostalo pa naj visi čez pekač.
Nadev rahlo premešamo z beljaki in stresemo v pekač, manjše testo razvaljamo za pokrov, prekrijemo nadev in na robu spojimo. Damo v pečico in dve uri pečemo na 160°C.
Ko je lepo zapečeno, nadev vzamemo iz pečice in ga v pekaču pustimo še eno uro. Šele nato ga zvrnemo na desko. Najbolje je, da se popolnoma ohladi in postreže šele naslednji dan.